Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Technik technologii żywności – przetwórstwo ziemniaczane |
---|---|
Kod: | 314417 |
Synteza: | Uczestniczenie w prawidłowej organizacji procesu przetwórstwa ziemniakó na rózne asortymenty produktów (mączka ziemniaczana, hydrolizaty skrobiowe, susze ziemniaczane, itp.), nadzorowanie ich przebiegu oraz uczestniczenie w inicjowaniu postepu techniczno-technologicznego w przetwórstwie ziemniaczanym. |
Zadania zawodowe: |
realizowanie ustalonych (rocznych i kampanijnych) planów przerobu ziemniakó i produkcji wyrobów przez wykorzystanie zdolnosci produkcyjnych; organizowanie i nadzorowanie stanowisk pracy na powierzonym odcinku produkcji; prowadzenie kontroli procesów technologicznych zgodnie z ustaloną metodyką, nadzorowanie stosowania parametrów techniczno-technologicznych, rejestrowanie wyników kontroli; likwidowanie nieprawidłowości i zakłócen procesu technologicznego; kontrolowanie jakości produkowanych wyrobów oraz półproduktów w oparciu o ocenę organoleptyczną i wyniki badań laboratoryjnych oraz bieżące korygowanie jakości; czuwanie nad przestrzeganiem norm zużycia surowcó i materiałów; współudział w opracowywaniu instrukcji technologicznych oraz obsługi stanowiks pracy; nadzór nad stosowaniem tych instrukcji; współudział we wdrażaniu nowych technik, technologii i nowych asortymentów wyrobó. |
Dodatkowe zadania zawodowe: | wykonywanie analiz laboratoryjnych związanych z badaniem jakości surowca, wyrobów gotowych, półproduktów i materiałów pomocniczych. |